понеделник, 14 февруари 2011 г.

Трифон Валентин

Нямаше как днес да не напиша някой ред за двойния празник. Ех, да му се размекне сърцето на човек от тази съвсем по български каша от червени сърчица и червени винца по улиците. Тук може да се направи и метафора - или избираш любовта или пиенето. Аз лично съм избрал любовта към пиенето ама това е друг въпрос. Та сега малко по-сериозно. Лично аз не празнувам нито един от двата празника, поради следните причини.
 *Свети валентин*
Искам да кажа, че това първо НЕ Е български празник (наред с Вси Светии, Денят на Благодарността и ред други). Още повече, това дори не е православен празник. Не че съм много вярващ, но само уточнявам. Затова всички, които го празнуват и не са католици ще горят в ада! Шегата настрана, но сериозно се замислям как може просто ей така да си решим и да си присвоим празник от братята италианци (в Италия беше нали?). Освен това идеята на Св. Валентин е недообмислена. Защо трябва да има точно определен ден, в който като че ли по принуда да показваш любовта на половинката си ?! На мене ми звучи като пародия и подигравка с любовта. Ако обичаш някой трябва да му го показваш всеки ден, а не само на 14 февруари. Това е чисто и просто празника на продавачите на плюшени играчки, шоколад и презервативи.
*Трифон Зарезан*
 Това ме кара (поне една идея повече от горното) да се чувствам по-предразположен към празнуване. Но само мъничко и то защото е български празник. Ако ме питат днес кое празнувам и не приемат "нито едното" за отговор, може би бих казал това. Но и този празник е недообмислен подобно на горния. Може ли да съществува празник, чиято основна и единствена идея е да се напиеш?! Рай за българина. Звучи отлично, но ако живееш 9 век и владетел е хан крум. (кофти съпоставка, като се има предвид, че точно той е изкоренил лозите, но ме мързи да поправям...схванахте идеята). През 20 век такова нещо изглежда примитивно и глупаво. Още повече, че ние сме обърнали всеки празник на подготовка за днешния. Не казвам че не обичам да си попийвам. Но това трябва да става непринудено, с приятели и със сигурност не до безпаметност. А тук, подобно на свети валентин има някаква принуда (която сме спрели да забелязваме, откакто доброволно се завираме под масата на всеки купон). Така че и това не е оферта. Освен за винарите може би. И за бирарийте. И за винпромите. И за кръчмите. И за.... както и да е.
Тааа, честит празник от мене (които си харесате) обичайте се всеки ден и пийте с мярка. Наздраве!
Loving wine BoBB

2 коментара:

  1. Абе това главни и малки букви го нямаш за нищо!
    Днес е ден на българският алкохолик...
    И според мен: Kill him.

    ОтговорИзтриване
  2. Kъдето е с главни букви означава, че ПОДЧЕРТАВАМ казаното :D:D:D. A кой трябва да убиваме ? :D

    ОтговорИзтриване