неделя, 9 януари 2011 г.

Бг UNDERGOUND Hip-Hop !

 Здравейте момичета, момчета. Не съм ви виждал много време, как са нещата, върви ли нета? Позволих си да започна с цитат на Wosh MC, защото днес искам да обърна внимание на ИСТИНСКИЯ български хип-хоп. В един момент просто ми писна 12 годишни "рапъри" да ми обясняват как Мишо Шамара е най великия рапър на всички времена, или такива, които след като изслушат "новия хит" на Сарафа, си пускат Андрея. Затова днес ще запозная незапознатите и ще събера в един списък за запознатите, някои от най талантливите, макар и по-безизвестни рап изпълнители в България.

Sick Insect 
 Започвам ЕСТЕСТВЕНО с Wosh MC. Наскоро той започна да се прочува и да не е толкова незнаен, в следствие на което беше заклеймен нееднократно в комерсиализация и продажничество. Това според мен не е така защото, когато си талантлив, рано или късно е нормално да станеш известен (дори и в България) . Истинското име на Wosh е Стефан Иванов. Роден е в София през не толкова далечната 1984. Той, заедно с Yoko (Йоана Паспаланова)   образуват групата Stick Insect. Най- скорошният проект на рапъра се нарича The Top Stoppers и в него освен Wosh и Yoko влизат още Feel и Pyro.

LOGO5
LOGO5. Напоследък станаха доста по-полулярни от преди заради дебютния си албум "Петилетка". Едноименното видео излезе в края на 2010 и изненада всички фенове на стила приятно. "Логопедите" са две млади момчета - Радостин Георгиев (Mr. Freesk) и Илия Григоров(Ileea). Известни са в ъндърграунд средите заради нестандартния си хип-хоп и изключително сполучливите и ритмични лирики.

Loading in Progress


Тук за бързо споменавам едни артисти, за които така и не намерих инфо никъде - Loading in Progress. Макар да няма много сведения за тях, музиката им говори достатъчно сама за себе си. По скромното ми мнение траковете са нечовешки - невероятен философски замисъл, прекрасни акустични мелодии и майсторско рапиране, НЕПОСИЛНО, за никой от популярните родни шитове, излъчвани по телевизията. Ако сте фен на стила ЗА НИЩО НА СВЕТА не трябва да изпускате шанса да ги чуете. Ето линк към една от песните им - Loading in Progress .


FARS
Друго име което си заслужава да се чуе е FARS. Едни от най-продуктивните родни хип-хоп групи, до момента изкарали на пазари 3 албума (макар че не съм сигурен дали и 3те са пълнокръвни). FARS са Николай Нешев (Nesh) и Филип Петров (Negy). Заформят групата 2002 и оттогава са неразделни. Имат множество живи изпълнения, няколко от които в чужбина. През 2008, заедно с Wosh, Logo5, Dj Darkstep и Ruth образуват лейбъла Illmate. Същата компания прави станалата хит песен от рекламната кампания на Loop "Песента". Песента стана наистина популярна щом цялото лято 2009 я въртяха даже по чалга клубовете.

DIS
Следващите са една идея по отдалечени от останалите и мисля, че нищо не ги свързва освен самата музика. Говоря за DIS. Това са Denyo и Sensei (не съм сигурен за истинските им имена, пък и няма значение). И двамата талантливи изпълнители имат солови кариери, но когато се съберат става главозамайваща комбинация. И двамата са ветерани в бранша и имат безброй лайфове из страната. Уникални тракове, на моменти стабилно саркастични и осмиващи, те те грабват и не те пускат никога. Дори баба ми е чувала емблематичната им песен "Живей".

Ta такива ми ти работи драги ми читателю. Тъжната истина обаче е, че всички гореспоменати изпълнители не преживяват със своя талант и изкуство, а трябва да работят и на друго място. През това време смешници като Устата, Шамара и Румънеца и Енчев правят пари от пълни бози а които дори не са писали те. Но това е България - в рап бизнеса си толкова добър рапър, колкото ти е голям ланеца общо взето. А никой от нашите герои не носи ланец....

Hip-hop BObb


4 коментара:

  1. Респект !!! Всичко е вярно, за съжаление чалгата поглъща все повече мозъци и истинската музика все по-малко се цени !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Бих искал да се споменат Атила и Md Manassey. Това, което те правят е не по-малко качествена БГ Музика в тези продажни дни!

    ОтговорИзтриване