понеделник, 12 септември 2011 г.

FacИbook

Старите блогъри са казали: " Ако искаш да напишеш нещо стойностно, първо трябва да си се настанил удобно". Е, аз в момента съм седнал доооста неудобно поради рехавата връзка с интернет, така че не очаквайте нищо специално. Напоследък започнах (отново) да се чувствам доста креативен (това си ми е любимата думичка и това е !), тъй като времето ми започна да представлява общо взето низ от работа, спане и ядене на желирани бонбони с изтекъл срок на годност (от които предозирам понякога и в главата ми започват да се въртят самоубийствени мисли). Днес реших да пиша по една тема, по която са писали АБСОЛЮТНО всички. Знам, че преди малко споменах за креативния ми порив, но гледам да не го пресилвам, че току виж ми прегрели вдъхновителните бушончета и съм останал на тъмно. Та днес ще разсъждаваме за ФЕЙСБУККК. Светия граал на всяка пъпчасала подрастваща, подмокряща се при вида на Джъстин Бийбър. Нещото, несъмнено променило облика на интернет пространството, макар че преди него имаше поне 3 подобни платформи. Но не ме разбирайте погрешно - не съм тук за да критикувам ФБ (или поне не само) а да направя една субективно погледната обективна преценка на плюсовете и минусите на нещото покорило цивилизования свят само за няколко години. (тук ми дойде една мъдра мисъл - големите умове не винаги покоряват с оръжие...трябваше да се изгъзаря с некво клише)

Минусес
Сега някой от вас биха казали - каквъв песимист е само драгия Bobby - започва с минусите. Гледа на чашата винаги като на половина празна, бла-бла-бла. Да, но да гледаш на социална мрежа като на чаша с вода е меко казано странно, затова ще си започвам с каквото си искам.
- Интернет поколение - това е може би главния минус на ФБ - замества реалния живот в голяма степен. От омазаните с мармалад, ритащи топка хлапета, които бяхме ние, няма и следа и на тяхно място са дошли хрупащи чипс безделници и кифлета, висящи пред компютъра и чакащи някой да им изкоментира поредната полугола снимка. Тези деца не са привлечени от живота навън защото просто не знаят какво представлява той. Тъжно, но факт.
Чевената краста - или кой колко "червенички" известия ще има. До голяма степен това кара и мен да си проверявам facebook-а по 3 пъти на ден. Зарибявката да видиш дали ти е коментирана новата снимка или дали поредната статусна глупост понякога е по силна от нас. Отново - тъжно, но факт.
- Копчета вместо думи - друг минус е начина на общуване. Все по-често чувам от приятели "Аз обожавам да чатя, дори ме кефи повече, отколкото да общувам на живо". Това вече не е вина само на Фб, а на всички онлайн начини на комуникация. Вече е обичайна картинка съседи да си чатят вместо да си говорят лично.
- Лични данни - според слуха (нямам идея дали е вярно, не съм запознат) Фб злоупотребява с личните данни на потребителите си, предоставяйки ги на различни организации и групи. Затова миналата седмица ме търсиха двама костюмирани във връзка с бруталното убийство и и сексуално посегателство над енот албинос на име Панайот....
- Чек, да си чек фейсбука - често дори аз го правя и признавам, че е доста дразнещо. Някой да си проверява Фб-то през 3 минути с надеждата, че истината на вечния живот е била постната на стената му от Йода. Или поне аз с тази надежда влизам. Но е изнервящо, признавам си.
100% има и още гадории които да препиша на любимата ни мрежа, но сега ме мързи да мисля. Да преминем към плюсченцата.
Плюсченца
- Точно ти ми трябваш - понякога е много яко ,точно когато ти трябва услуга от определен човек, на който нямаш номера и дори не знаеш къде се намира, да го намериш на Фб и да се разберете. Това е най-бързия, ефективния и лесен начин да се свържеш с някой, чиито координати нямаш иначе.
- Всички са тук - това ми е едно от любимите неща, свързани с фейсбукуту - че всички мои социални контакти са събрани на едно място. Приятели, познати, роднини, хора от други държави - всички са тук. И когато се присетиш за някой, например пичката от Финландия, с която си се запознал това лято, просто си влизаш във профила и и' пишеш.
- И разбира се - нощна смяна - няма нищо по-занимателно от Фб, когато наистина няма какво да правиш, а си ограничен от страна на ресурси като звук или бърз компютър. Нощните ми смени, карани 4 месеца в компанията му доказват това :)

Еми горе доле тва е. Музата ми започна да заспива, след изнасилването, което и теглих току-що. Като цяло в заключение ще кажа, че аз съм ЗА Facebook, въпреки че има и негативно влияние върху младежта. Но на мене ми помага и то често. Който е съгласен с мен е пич. Който не е да го изядът морски котки дано. Като преди това го изнасилят с новия албум на Лейди Гага. Довижения.
Sociall bObb :P

1 коментар:

  1. Според мен вече хората се наситиха на голяма част от онлайн заниманията си и по-скоро бих казал, че много хора се дръпнаха от фЪ бЪ и всички подобни сайтове, който не са 3, а има да слагаш нули. В общи линии си прав, а като плюс за мен има само улесненото общуване с хора, които са в чужбина и намират мейла за нещо чуждо.

    P.S: Изял си едно "Р" на червеничките.

    ОтговорИзтриване